Steg att ta för att undvika att spela Black Jack

Spelberoendet i Sverige har ökat lavinartat i och med den massiva ökningen av spelsidor på nätet. Att ha problem med sitt spelande är inget att skämmas för. Det kan ha ställt till många problem för dig personligen men även för din omgivning. Om du känner att du spelar för mycket Black Jack och vill undvika att spela så kommer här flera tips för dig.

HALT är en bra minnesregel

När man känner att man inte har kontroll över sitt spelande är det viktigt att vara extra uppmärksam på vissa kroppsliga symptom. Det är nämligen så att vi människor har extra svårt att kontrollera våra känslor när vi känner av dessa symptom som förkortas HALT. HALT står för:

  • Hungrig (Hungry)
  • Arg (Angry)
  • Ensam (Lonely)
  • Trött (Tired)

Om du känner ett sug efter att spela och samtidigt befinner dig i något av ovanstående stadier är det läge att tänka om. Du har i dessa lägen mindre möjlighet att kontrollera dina känslor och impulser. HALT är inte bara en lämplig förkortning utan även en bra minnesregel att ha i bakhuvudet när spelsuget kommer krypande.

Ta en paus från spelandet

Om du har tappat kontrollen en gång finns risken att du gör det igen. Speciellt på kort sikt. Att därför ta en paus från spelandet kan vara ett steg i rätt riktning. Spel kan absolut vara roligt, men för den som inte kan kontrollera sitt spelande kan det få förödande konsekvenser. Att ta en paus en månad eller ett halvår kan vara ett steg att återhämta sig och försöka hitta tillbaka till det man en gång tyckte var roligt med att spela.

Om du redan har provat att ta en paus

Om du redan har provat att ta en paus men fallit tillbaka till de gamla negativa mönstren kanske det enda rätta är att sluta helt. Spärra dig från alla spelsidor du har spelkonton hos och spendera tiden på att utveckla dig själv istället. Eller varför inte spendera mer tid med nära och kära?

Identifiera vad som skapar ditt spelsug

Om du har spelproblem av en mer allvarlig karaktär och har spärrat dig från alla spelsidor men ändå tar ett återfall emellanåt finns det mer du kan göra. Det är så klart inte lätt att hålla sig ifrån att spela när det ständigt dyker upp nya spelsidor. Men det finns saker du kan göra:

  • Identifiera vid vilka situationer ditt spelsug sätter igång.
  • Se till att föra över pengar till din sambos (eller någon annans) konto när lönen kommer.
  • Spelsuget går generellt över inom en halvtimme, håll ut!