Turneringar i Black Jack

Inte alla känner till att det finns turneringar inom Black Jack, men det gör det! Dessutom finns det flera olika typer av turneringar. Det är en rolig form av Black Jack där du får testa dina förmågor mot andra spelare och ta hem stora priser om du kommer långt i turneringen. Här kommer vi gå igenom några av de vanligaste formerna av turneringar inom Black Jack.

Två olika typer av turneringar

I den här artikeln tänkte vi titta närmare på två olika typer av turneringar, nämligen:

  • Enbords-turneringar
  • Flerbords-turneringar

Turneringar med ett bord i Black Jack

Turneringar i Black Jack med ett bord finns i flera former. Den mest populära är en form av turnering där alla anmälda spelare till turneringen spelar själva mot huset. Alla spelare betalar en anmälningsavgift och tilldelas sedan lika stor mängd med marker vid turneringens start. Under turneringens gång får alla spelare exakt samma kort, likaså huset. På det viset tävlar man verkligen utifrån samma premisser. Den spelare som har flest marker i slutet av turneringen vinner. I och med turneringens upplägg, med samma kort till alla spelare, visar det verkligen sig vilken spelare som gjort bäst val under turneringens gång.

Turneringar i Black Jack med flera bord

Turneringar i Black Jack med flera bord påminner mycket om hur turneringar i poker går till. Precis som med enbords-turneringar, betalar alla deltagare en anmälningsavgift och får sedan lika stor mängd marker. Turneringar med flera bord kan spelas i flera omgångar eller endast en omgång. Vad detta innebär kommer vi till strax.

Vid turneringar med flera bord så bestäms det i förväg hur många händer som kommer att spelas per omgång. Den spelare som har flest marker efter att sista handen har spelats, vinner eller går vidare till nästa omgång. Men det är inte allt, spelets gång påminner lite mer om poker i sådana här turneringar. Precis som i pokerturneringar finns en knapp som flyttas från spelare till spelare. Den som har knappen vid rundans start är den som får kort först. När rundan har spelats klart flyttas knappen till spelaren efter. Därför får den spelare som nyss satt på knappen korten sist nästa runda. På det här sättet blir spelformen mer rättvis eftersom ingen behöver vara varken först eller sist med att få sina kort vid varje runda.

I den här turneringsformen finns det mängder av olika varianter att titta efter, exempelvis:

  • Storleken på inträdesavgiften (vilket även avgör pottens storlek)
  • Hur många händer som spelas per omgång
  • Hur många omgångar som spelas
  • Storleken på högsta och lägsta insats
  • Fördelningen av potten

Beroende på vad du gillar, hur stor budget du har eller hur lång tid du kan tänka dig att lägga på en turnering så kan du titta efter de här olika aspekterna för respektive turnering.